Start van hoofdcontent

Politiek

nl

UPDATE: Hosts op Rembrandtplein, openingstijden verruimd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2015, 01.07 uur

Vanaf morgen lopen er elke vrijdag- en zaterdagavond gastvrouwen en gastheren op het Rembrandtplein.

De hosts zullen mensen welkom heten, op weg helpen en aanspreken op overlast. Volgens de gemeente zijn ze 'de nog ontbrekende schakel tussen bewoners, ondernemers, bezoekers, handhavers en de politie'. De hosts worden betaald door de gemeente en door sommige horeca-ondernemers. 

Bepaalde ondernemers mogen langer open blijven. De verruiming is afhankelijk van het soort gemeente dat de zaak heeft. Zo mogen dagzaken die nu tot 03.00 uur open zijn, tot 04.00 uur open. Zogenaamde avondzaken moeten om 05.00 uur de deuren sluiten, nu is dat om 04.00 uur. En nachtzaken mogen tot 08.00 uur open in plaats van 05.00 uur. 

Altijd telefonisch bereikbaar
Inmiddels hebben 21 zaken toestemming gekregen om langer open te blijven. Om daaraan te voldoen moet onder meer het personeel en de beveiligers goed opgeleid zijn, de ondernemers altijd telefonisch bereikbaar zijn voor omwonenden en mag het personeel geen alcohol drinken. 

Wie niet aan deze voorwaarden voldoet, moet weer eerder dicht. 

Leidseplein
De ondernemers op het Leidseplein, waar ook mee is gesproken, wilden niet meebetalen aan de proef. Ze kunnen wellicht later aansluiten.

Deze Horeca-hosts heten je binnenkort welkom op het Rembrandtplein. Gastheren/vrouwen ipv politie. pic.twitter.com/IvTFivKV8o

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) July 2, 2015

In ruil mogen clubs en cafe's langer open. Bedoeling is dat de sfeer veel beter wordt. #rembrandtplein pic.twitter.com/0KWjMrKakN

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) July 2, 2015