Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veertigste hittegolf is een feit

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 juli 2015, 14.04 uur · Foto: Foto via AT5 Whatsapp (06-51190938)

Het is officieel: in De Bilt is vanochtend een temperatuur van 30 graden aangetikt en daarmee is de 40ste hittegolf sinds het begin van de metingen een feit.

Voor een officiële hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen achter elkaar minimaal 25 graden zijn, ook moeten er minstens drie dagen zijn waarbij het minimaal 30 graden wordt.

Vandaag zou wel eens de warmste dag kunnen worden van de hittegolf. Temperaturen kunnen in de stad oplopen tot boven de 30 graden. De gevoelstemperatuur kan bij weinig wind zelfs nog een stuk hoger liggen.

Maatregelen festivals
Verschillende festivals in de stad hebben maatregelen genomen tegen de hitte. Zo mogen bezoekers van Pitch flesjes met drinkwater mee het festivalterrein op nemen. Bij dancefestival Verknip mogen bezoekers zonnebrandtubes en waterpistolen meenemen, ook zorgt het festival voor extra gekoeld water. Op dance-festijn Sensation, vanavond in de Arena, worden extra waterpunten aangesloten en zijn er rustruimtes voor oververhitte dansers. Verder waarschuwen de festivals met name voor het gevaar van drugsgebruik in de hitte.

Vandaag wordt ook de World Naked Bike Ride gehouden in de stad. Mensen die geheel naakt op de fiets stappen wordt geadviseerd om extra te smeren 'en eventueel een petje en T-shirt' mee te nemen, schrijft de organisatie op haar website.

Onweer
Het KNMI voorspelt dat er vanmiddag vanuit het zuidwesten onweersbuien het land binnentrekken. Morgen blijft de kans op onweer bestaan en wordt het ook al iets koeler.