Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Holbewoners' protesteren tegen bont bij opening Amsterdam Fashion Week

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 juli 2015, 23.22 uur

Verkleed als holbewoners hebben leden van PINK!, de politieke jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, donderdagavond geprotesteerd tegen het gebruik van bont. Het protest vond plaats tijdens de opening van de Amsterdam Fashion Week bij het Westergasfabriekterrein.

'Het is vreselijk om te zien dat bont de laatste jaren een comeback maakt. Wat ons betreft hoort bont bij het holbewonerstijdperk, tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven', vindt PINK! voorzitter Eva Akerboom.

Op de catwalks van de Amsterdam Fashion Week wordt nog wel bont toegelaten, wat volgens Akerboom onbegrijpelijk is. Volgens de jongerenorganisatie worden in Nederland jaarlijks meer dan vijf miljoen nertsen vergast voor hun vacht. 'Wij maken ons er sterk voor dat bont zo snel mogelijk voorgoed uit de mode verdwijnt', schrijft PINK!.

Stacey Rookhuizen, oud presentatrice van Project Catwalk, liet voor de camera van AT5 weten de actie goed te vinden: 'Je kunt ook niks doen. Ik weet alleen niet of dit echt impact gaat hebben.'

Donderdagavond wordt de Amsterdam Fashion Week officieel geopend. De eerste editie in de huidige vorm was in 2004.