Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman: 'Ik heb wel eens sympathie voor een verdachte'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 juli 2015, 18.14 uur

In De Zwoele Stad is Telegraaf-rechtbankverslaggever Saskia Belleman woensdag te gast.

Via Twitter houdt Belleman haar bijna vijfentwintigduizend volgers vrijwel elke week op de hoogte van de meest uiteenlopende rechtszaken. Dat is niet altijd makkelijk. 'Sommige zaken grijpen me persoonlijk aan', vertelt ze. 

'Zo had ik een paar jaar geleden een zaak in Groningen, daar waren twee meisjes nét over een brug aan het spelen. Er kwam een auto aan, maar de bestuurder kon de meisjes pas zien toen hij over het hoogste punt van de brug was. En toen was het al te laat. In die periode was mijn dochter net zo oud als die meisjes, toen heb ik wel even iets moeten wegslikken in die zaal. Echt ontzettend heftig', stelt Belleman.

Sympathie
Ook leeft ze wel eens mee met verdachten. 'Ik doe niet eens altijd grote criminaliteit, maar ook vaak zaken van mensen bij wie een of andere 'kortsluiting' zorgt voor iets wat jou en mij ook zou kunnen overkomen. Zo was er eens een man die in een psychose zijn moeder vermoordde, terwijl zijn vader naar de apotheek op weg was om medicijnen te halen want hij zag  al aankomen dat het fout zou gaan. Die verdachte zat als één hoop ellende in z'n badjas in de rechtszaal. De vader was er ook, hij was z'n vrouw kwijt en z'n zoon had het gedaan. Dat lijkt me zo verschrikkelijk moeilijk, om dan als familie zo'n jongen weer in je armen te kunnen sluiten'.

De Zwoele Stad met Saskia Belleman en Kees Boot is woensdag om 17.15 uur te zien op AT5 of via AT5.nl/zwoelestad