Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Nooit eerder was een huurwoning zo duur: gemiddeld 2100 euro per maand'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 augustus 2015, 16.03 uur

Afgelopen kwartaal stegen de prijzen van particuliere huurwoningen in de stad met 7,1 procent tot gemiddeld meer dan 2100 euro per maand. In de stad betaalt een huurder momenteel maandelijks gemiddeld 20,68 euro per vierkante meter voor een vrije sector huurwoning. Nooit eerder was de huurprijs zo hoog.

'Het huuraanbod in de vrije sector staat onder druk', aldus Pararius-directeur Jasper de Groot. 'De afgelopen twee jaar werden er continu meer woningen verhuurd dan dat er te huur werden gezet. Deze verstoring in vraag en aanbod zorgt voor een stuwend effect op de huurprijs die vooral in de grotere steden duidelijk waarneembaar is.'

Ook in andere grote steden stegen de prijzen van particuliere huurwoningen fors. In Rotterdam ging de huur afgelopen kwartaal zelfs met 9,4 procent omhoog. Ook Utrecht (7,3 procent) en Den Haag (6,8 procent) zitten ver boven de landelijk gemiddelde huurstijging van 2,3 procent.

Eigen aanbod
Pararius baseert zijn berekeningen op basis van woningaanbod via de eigen site. De verhuursite verhuurt een groot aantal woningen in dure wijken als Centrum en Zuid, zoals is te zien op onderstaande kaart. 

Bron: Pararius.nl