Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote, zware koffers verraden Oost-Europese drugsrunners

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 augustus 2015, 12.11 uur · Foto: Wikimedia

Een viertal mannen dat op heterdaad werd betrapt toen ze een flinke hoeveelheid cocaïne het land uit wilde smokkelen, heeft celstraffen opgelegd gekregen van 44 tot 64 maanden.

De vier liepen door een observatie van de politie in de Diamantbuurt in de gaten, ze vielen de politie blijkbaar op toen ze zware koffers in een auto laadden. Toen de auto even later bij een verkeerscontrole aan de kant werd gezet bleek er 56 kilo cocaïne en ook nog 4 kilo heroïne in de koffers te zitten. 

Op basis van waarnemingen van de politie, analyse van chatberichten en verklaringen van de verdachten acht de rechtbank de vier schuldig aan poging tot export van harddrugs. De vier beklaagden zich nog bij de rechter dat ze in de gaten werden gehouden vanwege hun Oost-Europese uiterlijk, ze voelen zich gediscrimineerd. 

Dat verweer werd verworpen, de politie heeft in de ogen van de rechtbank geen misbruik gemaakt van haar bevoegdheden. Op grond van de Wegenverkeerswet mocht de verdachte staande gehouden worden en mocht er naar zijn rijbewijs en kentekenbewijs gevraagd worden.