Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mensenmassa Sail wordt nauwlettend in de gaten gehouden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 augustus 2015, 19.19 uur

De organisatie van Sail verwacht verspreid over vier dagen ruim 1,5 miljoen bezoekers maar hoe manage je die enorme menigten nou eigenlijk?

In de Passenger Terminal Amsterdam wordt een operationeel centrum ingericht waar de gemeente, politie, Waternet en Haven Amsterdam samen de bezoekersstromen in de gaten houden. Op de grond staan agenten, handhavers en vrijwilligers die meteen ingelicht worden als het ergens té druk dreigt te worden. Die kunnen de bezoekers dan naar een rustigere plek loodsen.

WIFI

Ook zijn er in de stad wifi-sensoren opgehangen die via de wifi-signalen van telefoons van bezoekers in de gaten houden hoe druk het ergens is. Er wordt door de partijen nu nog sterker ingezet op het spreiden van bezoekers. Daarom zijn er zogenaamde 'Oceanen' tijdens SAIL ingedeeld, waardoor er op veel plekken iets te doen is voor die honderdduizenden mensen. Daniël -what's in a name- Schipper, projectleider Sail van de gemeente Amsterdam: 'Wat we gaan doen is op de dagen zelf de drukte in beeld houden, met wifi en verwijsteams. We blijven monitoren en bij drukte mensen verwijzen met borden en omleidingsroutes, dan zijn we de drukte voor.'

Niet alleen op de kade, ook op het water wordt de drukte met een speciaal controlesysteem in de gaten gehouden. Daarnaast is het evenemententerrein dit jaar groter zodat de honderdduizenden bezoekers over meerdere Sail-lokaties, zogeheten oceanen- verspreid kunnen worden. Schipper: 'Dat doen we door ze naar Noord te brengen, daar is de groene oceaan op de NDSM-werf. Ook op de andere evenemententerreinen is meer ruimte dan anders en daarmee wordt het automatisch veiliger'. 

EXTRA PONTEN

Het GVB zet al hun materiaal in om bezoekers zo snel mogelijk over het IJ te kunnen brengen, zo wordt er een voormalige autopont ingezet waar maar liefst 1100 mensen op kunnen. Ook zijn er twee extra pontverbindingen gemaakt: vanaf de De Ruyterkade (Oost) naar het IJplein (Noord) en vanaf Stork in Noord naar het Java-eiland.