Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam loopt flink achter met opvang vluchtelingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 september 2015, 15.27 uur

Ondanks dat er een recordaantal woningen is opgeleverd aan verblijfsgerechtigden loopt Amsterdam nog altijd flink achter. Tot en met augustus zijn er 470 woningen aangeboden aan asielzoekers. Het doel voor geheel 2015 is 1375 en het ziet er dus uit dat dat niet gehaald gaat worden.

Wethouder Ivens wees er wel op dat de 470 woningen wel een recordaantal is. Desondanks erkent hij dat dit 'nog lang niet genoeg is'. De wethouder overlegt nog deze maand met de provincie over de opvang van asielzoekers met verblijfsvergunning. Volgens Ivens lopen vrijwel alle gemeenten achter. Ivens zegt wel met nieuwe mogelijkheden aan de slag te zijn gegaan. Zo wordt er deze maand begonnen met 'woningdelen' voor verblijfsgerechtigden. Op die manier moet de achterstand sneller worden ingelopen.
 
D66-raadslid Reinier van Dantzig stelde voor om kamerverhuur aan asielzoekers snel mogelijk te maken. Van Dantzig: 'Asielzoekerscentra zitten overvol door een tekort aan huurwoningen, terwijl nog niet alles uit te kast wordt gehaald om dit op te lossen. Laten we Amsterdammers die een kamer over hebben en willen verhuren bijvoorbeeld in contact brengen met statushouder.'

Wethouder Ivens reageerde welwillend op het voorstel. Volgens hem is dit al mogelijk maar moet hier wellicht meer bekendheid aan worden gegeven. Ook gaat hij in overleg met de corporaties over de uitwerking bij sociale huurwoningen.