Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raadsenquête financiën: ‘Niemand voelde zich verantwoordelijk voor miljarden’

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 september 2015, 20.09 uur

Het ging over bedragen die in de miljarden liepen, maar een tijd lang voelde niemand zich verantwoordelijk voor miljarden aan uitstaande leningen en garantiestellingen van de gemeente Amsterdam.

Dat zegt Rekenkamerdirecteur Jan de Ridder op de tweede dag van de raadsenquête naar de financiën van de stad. De Ridder ‘schrok zich wild’ toen hij in 2011 met zijn team onderzoek deed naar specialistische taken van de financiële diensten van de gemeente.‘

De Ridder: 'Situatie 2011: niemand voelde zich verantwoordelijk voor miljarden aan uitstaande leningen en garantiestellingen'. #raadsenquete

— Robin van Hijfte (@robinvanhijfte) 7 september 2015 'Als je ziet hoe 1 miljard euro aan uitstaande leningen en 11 miljard euro aan garantiestellingen voor leningen werd beheerd, rezen mij de haren ten berge’, zegt De Ridder. Het gaat dan over een slordige administratie en een cultuurkwestie op het stadhuis. ‘Een voorbeeld was een uitstaande lening van 11 miljoen aan NEMO. Die stond in de boeken voor 5 miljoen euro. Dat is een typisch voorbeeld van slordig beheer’, aldus de Rekenkamerdirecteur.

De Rekenkamer is dit jaar opnieuw gaan onderzoeken hoe op het stadhuis wordt omgegaan met leningen en garantiestellingen. De voorlopige conclusie is dat het inmiddels een stuk beter gaat. ‘Maar ik heb nog steeds zorgen over hoe wordt omgegaan met het beleggen van verantwoordelijkheden’, zegt De Ridder. Kortom, voorbeelden van slordige administratie waardoor grote risico’s worden gelopen, zijn nog steeds denkbaar.

Waarom een enquête?
Hoe kon de gemeente nu opeens 188 miljoen in plaats van 1,8 miljoen overmaken aan woonkostenbijdrage? Het is de meest in het oog springende financiële blunder afgelopen tijd van de gemeente. Maar er waren meerdere misstanden en het totaaloverzicht leek vaak te ontbreken.

Reden voor de gemeenteraad om eind vorig jaar een raadsenquête naar de financiën in te stellen. In deze enquête wordt de financiële gang van zaken in de periode 2002-2014 onderzocht en moet aan het licht komen wat er allemaal mis is gegaan. Een raadsenquete is het het zwaarste controlemiddel van de gemeenteraad. De vorige enquête werd in 2009 gehouden en ging over de aanleg naar de Noord/zuidlijn. Volgens toenmalig voorzitter Maurice Limmen moet deze enquete een 'kijkje in de keuken opleveren'.