Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mishandeling Joodse zaalvoetballer geen antisemitisme

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 september 2015, 13.09 uur · Foto: Redactie

Een speler van de Joodse zaalvoetbalclub Maccabi uit Zuid is gisteravond mishandeld in Noord. Direct na het incident meldde belangenorganisatie Federatief Joods Nederland (FJN) dat het zou gaan om antisemitisch geweld door Marokkanen, maar dat bericht moest al snel gerectificeerd worden.

'Joodse zaalvoetbalspelers vanavond mishandeld door Marokkanen in Amsterdam-Noord. De zoveelste keer, #jodenhaat #antisemitisme', plaatste FJN gisteravond op Twitter. Het bericht zorgde voor ophef en verontwaardiging op het platform, maar moest al snel gerectificeerd worden. 'Het gaat mogelijk toch niet om Marokkaanse daders. FJN doet onderzoek'.  

Gideon Coronel, voorzitter van de zaalvoetbalclub, betreurt dat het incident binnen een antisemitisch kader geplaatst is. 'Het ging om een opstootje op het veld, zoals wel vaker gebeurt in het voetbal. Een jongen probeerde te sussen en werd toen op zijn kaak geslagen'. Coronel benadrukt dat het niet om antisemitisme ging, noch dat er Marokkanen bij betrokken waren.

'Niet geheel juist'
Herman Loonstein van FJN vindt het vervelend dat er op die wijze over het incident bericht is, 'maar er was geen reden om aan onze bron te twijfelen'. Inmiddels is duidelijk dat er inderdaad geen Marokkanen bij betrokken waren. 'De oorspronkelijke tweet is daarom niet geheel juist', is nu te lezen op de Twitter-pagina van FJN. 

Volgens Loonstein moet het bericht wel in een breder kader geplaatst worden: 'Het gebeurt regelmatig dat spelers van deze club het slachtoffer worden van antisemitisme. In dit geval dachten we dat het ging om het zoveelste voorval'. Bij Coronel zijn echter geen noemenswaardige incidenten bekend.

Aangifte
Wel gaat de club melding doen bij de KNVB van het incident van gisteravond. 'Zoals we dat altijd doen bij geweld. Iemand die slaat, hoort niet op een zaalvoetbalveld thuis', zegt Coronel. Of er ook aangifte gedaan wordt bij de politie, is niet bekend bij de voorzitter. 'Dat is aan de speler'.  

Bij de joodse mishandeling blijken toch geen Marokkanen betrokken te zijn geweest. De oorspronkelijke tweet is daarom niet geheel juist.

— Federatief Joods NL (@federatiefjoods) September 10, 2015