Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen onderzoek naar corruptie in zaak Hamza B.

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 september 2015, 14.37 uur

Het gerechtshof in de Marokkaanse havenplaats Tanger, gaat geen onderzoek doen naar corruptie in de zaak Hamza B., terwijl Nederland duidelijke aanwijzingen heeft dat rechtbank en hof zijn omgekocht door familie van B..

B. werd in december veroordeeld tot 20 jaar celstraf en niet tot de door het Openbaar Ministerie geëiste levenslange opsluiting. Tijdens een openbare zitting in het hoger beroep tegen de crimineel, die veroordeeld werd voor betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, eind 2013, werden de verdenkingen van corruptie geopenbaard door advocaten van de slachtoffers.

De rechtbank zou 180.000 euro hebben ontvangen van de familie, het hof tussen de 160.000 en de 200.000 euro. Eerder had de advocaat van de twee motoragenten, die vanuit een vluchtauto werden beschoten, al een verzoek ingediend tot een onderzoek naar de vermeende corruptie. 

Gisteren werd een dergelijk verzoek opnieuw gedaan door de advocaat die de nabestaanden van de in de staatsliedenbuurt geliquideerde Youssef Lkhorf en Said el Yazidi bijstaan. Volgens het hof is de informatie in het proces tegen Hamza B. echter compleet en een onderzoek naar de omkoping niet nodig. Dat schrijft Het Parool vandaag. 

Lees ook: 'Rechters Tanger mogelijk omgekocht door familie Hamza B.'