Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsdeelvoorzitter wil betere spreiding vluchtelingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 september 2015, 20.13 uur

De opvanglocaties voor vluchtelingen moeten eerlijker verdeeld worden over de stad, vindt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud van Nieuw-West.

De druk op Nieuw-West wordt te groot als er nog meer opvang moet komen. Het bestuur van Zuidoost heeft dezelfde zorg. Zij willen dat de vluchtelingen meer binnen de ring worden opgevangen.

'We hebben hier al veel verschillende woonvormen', stelt Baâdoud. 'Denk aan de woonwagenkampen aan de rand van de stad, de stadsnomaden, Hvo-querido-opvang en containerwoningen vanuit de treiteraanpak. Dit allemaal hebben we bovenop de, laat ik het oneerbiedig zeggen, achterstanden die we hebben met de eigen bewoners. Die achterstanden zijn we nu aan het inlopen maar we moeten uitkijken dat we de ingelopen achterstanden niet opnieuw moeten inlopen straks.'

'Jammer', vindt wethouder Eric van der Burg. Hij meent juist dat de verdeling van vluchtelingen over de verschillende stadsdelen goed is geregeld. 'We zien dat er veel voorzieningen nodig zijn in de stad. Er is nu een voorziening voor asielzoekers in Oost, de stadsnomaden hebben lang in Noord gezeten en zitten nu in Zuidoost en ook het Centrum wil ontzien worden. Amsterdam is gewoon een populaire stad en tegelijkertijd een stad die z'n verantwoordelijkheid pakt'.

'In de polder is ook veel ruimte'
Baâdoud erkent dat er in zijn stadsdeel wel veel ruimte is voor opvang. 'Maar dat is er in de polder ook. En daar gaan we al die vluchtelingen ook niet onderbrengen. Als we vanuit het gemak dat er ruimte is iedereen hier onder gaan brengen heb ik straks wéér allemaal mensen met een taalachterstand, mensen die werkloos zijn en mensen die hier al jaren op een woning wachten en het gevoel hebben dat vluchtelingen worden voorgetrokken.'