Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raad praat volgende maand over rapport jeugdhulp

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 september 2015, 17.57 uur · Foto: Jos van Zetten

De gemeente praat in de raadscommissie van 15 oktober verder over het vernietigende rapport van de organisatie Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) dat maandag verscheen.

In dit onderzoeksrapport, dat werd opgesteld naar aanleiding van de dood van het tienjarige jongetje Ferdyan in november vorig jaar, haalde de STJ hard uit naar het functioneren van toezichthouders en zorgverleners die gezinnen in de stad in de gaten moeten houden. Uit dit rapport bleek onder meer dat verschillende instanties niet goed samenwerkten en dat door het Meldpunt Kindermishandeling en op het Vangnet Jeugd niet goed werd ingespeeld op 'aanhoudende zorgelijke signalen' uit gezinnen. 

Lees ook: Zorg en toezicht faalden rond doodgestoken 10-jarige Ferdyan

Behalve de situatie in het gezin van Ferdyan werden nog drie andere gevallen onderzocht. Bij één van deze gevallen overleed ook een kind. 

'Niet bedoeld als vingerwijzen'
Burgemeester Van der Laan reageerde schriftelijk op het rapport. Hij benadrukt dat het stuk niet bedoeld is 'als vingerwijzen en schuldigen aanwijzen', maar dat er van het rapport geleerd moet worden om zoveel mogelijk slachtoffers te voorkomen. 'Daarom nemen we de aanbevelingen van dit rapport zeer serieus. (...) We mogen kindermishandeling nooit als gegeven beschouwen, we moeten en willen er alles aan doen om er voor te zorgen dat kinderen in Amsterdam veilig en beschermd kunnen opgroeien'.