Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Justitie wilde foto Volkert in De Telegraaf'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 september 2015, 08.52 uur

De eerste foto's na de vrijlating van Volkert van der G. op de Prinsengracht zijn gemaakt na uitvoerig overleg tussen zijn advocaten en de overheid.

Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het Openbaar Ministerie, de politie, de reclassering en 'overheidsinstanties die zich bezighouden met beveiliging' waren al zeker twee maanden voor publicatie in De Telegraaf op de hoogte van de plannen om iets in scène te zetten.

Overheidsmedewerkers hadden er herhaaldelijk op aangedrongen, om zo een eind te maken aan "de jacht op de eerste foto", aldus de krant, die zich baseert op mails tussen Stijn Franken, die destijds de advocaat van Volkert van der G. was, en het Openbaar Ministerie.

'Stank voor dank'
'Feit is dat de overheid wilde dat ik de fotograaf regelde. Dan zouden ze geen vuile handen krijgen. Nou, prima, dat heb ik gedaan. Nu suggereren ze dat het louter mijn idee was en dat het OM op het laatst is geïnformeerd en toen pas toestemming gaf. Dat is onjuist. Ik noem dat stank voor dank', aldus de advocaat tegen De Volkskrant.

Volgens Franken heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie de Tweede Kamer dinsdag "onjuist en onvolledig geïnformeerd".