Start van hoofdcontent

Stad

nl

Transparant of niet: Vijzelgracht wil geen lifthuisje

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 september 2015, 22.14 uur

Of de ondergrondse parkeergarage er komt, is nog niet zeker, maar vandaag werden wel alvast een aantal mogelijke lifthuisjes gepresenteerd. Zo konden bewoners en ondernemers aan de Vijzelgracht zien wat hen mogelijk te wachten staat.

Het ging om drie varianten van glazen lifthuisjes. De auto wordt naar binnen gereden, waarna een automatisch liftsysteem de wagen wegzet in de garage, die onder het wegdek en bovenop de metrohalte zal komen te liggen. Architect Angie Abbink benadrukt dat de lifthuisjes zo transparant mogelijk zullen worden: 'Ook kunnen we werken met reflectiemateriaal, zodat het huisje als het ware gecamoufleerd wordt'. 

Bewoners en ondernemers die gevestigd zijn aan de Vijzelgracht werden uitgenodigd om, na jaren van protest, mee te denken over de parkeergarage. Ook waren zijn gevraagd om de mogelijke lifthuisjes te komen bezichtigen. 'Mooi ontwerp, maar ondanks dat ze transparant worden, nemen ze nog steeds te veel ruimte in', laat een aanwezige weten. En daar zijn meer bewoners het mee eens: de huisjes belemmeren het zicht.

Vanavond wordt in de gemeenteraad besproken of de ondergrondse parkeergarage er komt. Indien zo, dan zal, ondanks de bezwaren van de buurt, vermoedelijk ook één van de vandaag gepresenteerde lifthuisjes op de Vijzelgracht geplaatst worden.  

Lees ook: Weerstand tegen parkeergarage Vijzelgracht