Start van hoofdcontent

Stad

nl

Agent niet vervolgd om zelfmoordbriefje Talitha

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 oktober 2015, 14.04 uur

Een agent die volgens de familie van de overleden 25-jarige Talitha uit Amsterdam heeft gelogen over een mogelijk 'zelfmoordbriefje' van de jonge vrouw, wordt niet vervolgd. Dat heeft het gerechtshof vandaag bepaald

Volgens de familie en advocaat Sébas Diekstra had de agent meineed gepleegd. Hij zou in strijd met de waarheid hebben gemeld dat op een handgeschreven briefje, dat in de handtas van Talitha was gevonden, onder meer een looproute stond beschreven vanaf het station Heerhugowaard naar de plek waar ze in 2013 werd overreden door een trein. Zo'n briefje is echter later niet gevonden.

Wel is een briefje met treintijden aangetroffen. Volgens het hof staat niet vast dat de agent opzettelijk een valse verklaring in zijn proces-verbaal heeft geschreven. Het kan niet worden uitgesloten dat er een tweede briefje is geweest, aldus de rechters.

Slordig recherchewerk
Het hof constateert wel dat er slordig is gehandeld. Er is niet in een proces-verbaal vastgelegd wat er in de handtas is aangetroffen en er zijn geen foto's gemaakt van de tas en de inhoud. Ook is niet vastgelegd aan wie de eigendommen zijn overgedragen. De familie laat weten dat ze nog steeds niet gelooft dat er een tweede briefje is geweest.

'De familie is blij met de erkenning van het gerechtshof dat er zoveel fouten zijn gemaakt door politie en justitie. De fouten van de eerste uren zorgen nog altijd dat er nog veel onduidelijk is', aldus advocaat Diekstra. De nabestaanden van Talitha verkeren in onzekerheid over de toedracht van Talitha's dood. Omdat meteen werd uitgegaan van zelfmoord is sporenonderzoek achterwege gebleven. De nabestaanden willen een nieuw onderzoek.