Start van hoofdcontent

Stad

nl

Artis sloopt verouderd roofdierenverblijf

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 oktober 2015, 19.37 uur

Artis is begonnen met de sloop van de sterk verouderde roofdierengalerij, een van de oudste verblijven in de dierentuin. Hiermee komt definitief een einde aan de traditionele getraliede ruimtes in het dierenpark, die volgens directeur Haig Balian 'niet meer van deze tijd' zijn.

De laatste dieren die hier nog te zien waren, verhuisden in augustus naar een andere dierentuin. De katachtigen verdwijnen echter niet helemaal uit Artis. In het voorjaar van 2016 opent een nieuw jaguarverblijf, waar twee nieuwe bewoners een plek krijgen. Deze jaguars komen uit de dierentuin in Emmen.

Ook blijven de leeuwen gewoon te zien. De dierentuin kiest daarmee voor een kleinere collectie roofdieren. Artis heeft al 150 jaar lang katachtigen en volgens Balian waren dit er in het verleden zoveel, dat er op een dag soms dieren werden gewisseld. 'De laatste tien tot vijftien jaar is het een opvanghuis geworden voor oude dieren, zodat de roofdieren op een natuurlijke wijze zouden uitsterven'.

Oog in oog met een roofdier
Ed Visser, die zijn loopbaan in Artis in de jaren zeventig begon als verzorger van de roofdieren, moet toch even slikken als een kraan het eerste hek sloopt van het verblijf. Hij kan zich zijn begintijd nog goed herinneren. 'Er zaten hier wel dertig tot veertig dieren en er waren nog geen deuren, dus wij moesten ook alles via de kleine schuifjes doen. Dat was soms hartstikke gevaarlijk. We hebben allemaal wel eens oog in oog gestaan met een roofdier. Dat liep gelukkig altijd goed af, maar zoveel dieren maakte het erg gecompliceerd'.

De verouderde, donkere hokken leidden niet alleen tot kritiek van bezoekers. Volgens Visser vond ook Artis de verblijven niet meer van deze tijd. 'Als een dier overleed, vulden we niet meer aan. We deden er wel alles aan om ze tot het laatst zo goed mogelijk te verzorgen en als ik de dieren observeerde dan zag ik ook geen stress. Ze voelden zich hier niet ongelukkig. Ook niet toen het nog zo vol was'.