Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam viert 740e verjaardag met gebak voor iedereen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 oktober 2015, 21.40 uur

Amsterdam is jarig! De stad wordt 27 oktober 740 jaar oud en dat wordt dit weekend alvast gevierd. En zoals bij iedere verjaardag van de stad werd vanmiddag in het stadsarchief het tolprivilege onthuld, dit jaar was het de eer aan Oscar Hammerstein.

Voor Hammerstein, overigens een Rotterdammer van oorsprong, gaat er niets boven Amsterdam. 'Ik woon in Amsterdam. Ik hou van Amsterdam, ik ben vergroeid met Amsterdam. Ik ben geboren aan de oever van de Maas maar ik ben op tijd gevlucht. Ik kan van mijn Rotterdamse tijd gelukkig niets meer herinneren.' 

Het Tolprivilege van Graaf Floris V is het oudste document uit de geschiedenis van de stad en bevat de eerste vermelding van ‘Amestelledamme’, de nederzetting die later Amsterdam zou worden. 'Het gaf de mensen die bij de dam aan de Amstel woonden het recht om goederen tolvrij te vervoeren', legt directeur Ellen Fleurbaay van het Stadsarchief nog even uit. De perkamenten oorkonde is kwetsbaar voor licht en tempera­tuur­­wisselingen en kan daarom slechts enkele dagen per jaar worden getoond.

Voor degene die nog even verjaardagsvisite wil en het tolprivilege wil bekijken, dat is dit weekend mogelijk. Er staat gebak klaar in het Stadsarchief.