Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lespakket legt geschiedenis Sint en Zwarte Piet uit

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 oktober 2015, 00.23 uur

In de Vrije Universiteit is dinsdag een Zwarte Pieten lespakket gepresenteerd. Het lespakket is voor basisscholen die worstelen met het pietendebat.

In de lessen wordt er vooral ingegaan op waar Zwarte Piet nou vandaan komt. In de laatste van de vier lessen in het pakket komen de voor- en tegenargumenten aan bod. Het pakket is bedoeld voor de bovenbouw en zegt een constructief antwoord te zijn op de verhitte pietendiscussie.

Het lespakket is ontwikkeld door onder meer historicus Roelof Jan Minneboo. 'De kinderen leren in ieder geval wat de geschiedenis is van Sinterklaas, de traditie. En ook iets over Nicolaas van Myra en de misverstanden rondom die persoon. Ze leren na te denken over de verschillende theorieën die er over de oorsprong van Zwarte Piet in omloop zijn. Vervolgens leren ze hoe karikaturen werken, we gaan van Justin Bieber naar Zwarte Piet', zegt de historicus. 

Minneboo wil met het pakket uitleggen dat als mensen zich hierover gekwetst voelen, dat vaak gebaseerd is op de geschiedenis. 'De geschiedenis van Zwarte Piet is nu eenmaal de geschiedenis die die is. En niet de geschiedenis die heel veel mensen er van maken.'

Na de landelijke intocht van de Sint op zaterdag 14 november is het lespakket gratis te downloaden.