Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Woningen boven waterpijpcafés gecontroleerd op schadelijke dampen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 november 2015, 09.03 uur · Foto: Flickr.com / Lars Plougmann

Omwonenden en jongeren moeten beter beschermd worden tegen de de schadelijke dampen van shishalounges. De gemeente is daarom in samenwerking met de GGD een offensief gestart.

In oude gebouwen met een waterpijpcafé op de begane grond zou de luchtkwaliteit in bovenliggende woningen soms gevaarlijke niveau's aannemen. Rookgassen trekken vaak naar boven andere huizen in. Daarom gaan de stadsdelen per november in alle woningen die boven een shishalounge liggen een luchtkwaliteitsmeting doen, meldt De Telegraaf.

Burgemeester Van der Laan zou de raad op de hoogte gesteld hebben middels een brief. Mocht er in woningen een meting gedaan worden van boven de 6 ppm aan koolmonoxide, dan krijgt het ondergelegen waterpijpcafé een boete. Ook kan het zijn dat het betreffende café moet sluiten totdat er voldoende geïsoleerd is.

Lees ook: Brandstichters Shishalounge Palace brachten gezin in levensgevaar

Op scholen gaat aan leerlingen en ouders meer voorlichting gegeven worden over de schadelijke effecten van het roken van een waterpijp. Uit onderzoek van de GGD zou blijken dat 37 procent van de vierdeklassers en 22 procent van de tweedeklassers een paar keer per maand een waterpijp rookt, schrijft de krant.