Start van hoofdcontent

Stad

nl

Einde staking schoonmakers nabij

7 april 2009, 19.41 uur · Aangepast 8 april 2009, 13.09 uur

Vakbond FNV Bondgenoten heeft dinsdag na dagen van onderhandelen met schoonmaakbedrijven gemeld dat een principe-akkoord nabij is voor het schoonmaakconflict op Schiphol.

De schoonmakers legden dinsdag voor de vierde keer binnen een week het werk neer. Ze eisten een reiskostenvergoeding, een éénmalige toeslag en meer respect. De stakers verzamelden zich dinsdagmiddag bij het Centraal Station om hun eisen kracht bij te zetten. En naar het lijkt met succes. Na weken van onderhandelingen lijkt een einde aan het conflict nabij.

De bonden en schoonmaakbedrijven hebben onder andere de reiskosten, een éénmalige toeslag van ongeveer 150 euro en een vaste schone kantine voor de schoonmakers afgesproken. De bond heeft verder bedongen dat de schoonmakers die op de luchthaven zelf werken hun vaste baan behouden, waarbij de huidige arbeidsvoorwaarden van kracht blijven. De arbeidsvoorwaarden dreigden te veranderen omdat de werknemers bij andere bedrijven werden ondergebracht.

Het resultaat wordt dinsdagavond aan de actievoerders voorgelegd. Verwacht wordt dat ze instemmen met de overeenkomst en dat de staking, die tot woensdagochtend zes uur duurt, daarna voorbij is.