Start van hoofdcontent

Stad

nl

Homo's van harte welkom in Slotervaart

8 april 2009, 10.06 uur · Aangepast 9 april 2009, 10.51 uur

Stadsdeelvoorzitter van Slotervaart Ahmed Marcouch heeft dinsdagavond de plannen gepresenteerd die hij wil nemen om de emancipatie van homo's in zijn stadsdeel te promoten.

Volgens Marcouch moet er in Slotervaart een homocafé komen. Verder zou de Gay Pride er dit jaar moeten beginnen. Ook moeten er in het stadsdeel voetbalwedstrijden tussen homoseksuelen en Marokkaanse jongeren worden georganiseerd.

Marcouch denkt dat het zichtbaar maken van homoseksualiteit al veel intolerantie kan tegengaan. Daardoor beseffen mensen namelijk dat niet alle homo's hetzelfde zijn en dat stereotypes vaak niet kloppen. "Het probleem van mensen is dat ze vol met vooroordelen zitten."

Opvoeding

Verder wil de stadsdeelvoorzitter zich vooral op de opvoeding richten. "Jongeren krijgen hun intolerante opvattingen mee via hun ouders, school en op straat." Daarom moeten homoseksuelen samen met heteroseksuele migranten voorlichting geven op scholen.

De maatregelen zijn volgens Marcouch nodig omdat veel inwoners van Slotervaart homoseksualiteit niet accepteren. "Vrijwel iedereen is het erover eens dat homo's niet met geweld bejegend dienen te worden en gewoon zichzelf moeten kunnen zijn, maar je ziet dat een aantal mensen het toch heel moeilijk met homoseksualiteit heeft."

In de nota staat dat dat mede komt doordat in Slotervaart veel migranten en jongeren wonen. Dat zijn groepen die relatief gezien nogal negatief over homo's denken. Marcouch: ,,Ik accepteer niet dat mensen met geïmporteerde opvattingen of religieuze denkbeelden anderen hun vrijheid om te zijn wie ze zijn ontnemen."

Landelijke politiek

De stadsdeelvoorzitter stelt overigens dat hij anderen nodig heeft in zijn strijd voor de emancipatie van homo's. Zo vindt hij dat minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) een belangrijke rol kan spelen bij het signaleren en tegengaan van intolerantie in gezinnen. Juist christelijke politieke partijen als het CDA en de ChristenUnie zouden volgens hem het voortouw moeten nemen om aan nieuwe religies in Nederland te laten zien hoe ze met homoseksualiteit moeten omgaan.