Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politievakbond wil niet aan zwaardere wapens: 'Kunnen we niet mee omgaan'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 november 2015, 18.51 uur

Meer blauw met meer zichtbare, grote wapens op straat. Veel Amsterdammers voelen er, twee weken na de aanslagen in Parijs, wel wat voor. Maar de politie zelf niet. Dat zeggen zowel korpsleiding als als politievakbond tegen AT5.

In Parijs en Brussel is het inmiddels een bijna vertrouwd beeld: militairen, maar ook zwaar bewapende agenten die over de veiligheid van inwoners waken. Nu is de terreurdreiging daar dan ook acuter dan hier, maar er is een andere reden voor het ontbreken van zwaar wapentuig in het straatbeeld. De politie wil het niet.

'Ik geloof daar niet in. We kunnen daar niet in een soort wapenwedloop geraken. Er zijn in Nederland goede afspraken om om te gaan met terreurdreiging. Wat die afspraken precies zijn, daar ga ik niet op in, maar bijvoorbeeld de Dienst Speciale Interventies is altijd nabij', zei hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in het AT5-programma Het Verhoor. Harry van Rijn, van de Amsterdamse afdeling van de Nederlandse Politievakbond: 'We zijn daar ook niet voor opgeleid, voor die zware wapens'. 

Bekijk de hele uitzending van Het Verhoor

Er wordt dus vertrouwd op de Dienst Speciale Interventies, die volgens Van Rijn 'binnen afzienbare tijd' ter plaatse kan zijn. Daarnaast kán de politie simpelweg niet met de zwaardere wapens omgaan. 'We hebben al jaren moeite om de reguliere schietopleiding te verzorgen. Wij roepen al jarenlang dat de politiemensen onvoldoende getraind zijn. Dan zie ik het niet zitten om ook nog eens met zwaardere wapens rond te gaan lopen', vertelt Van Rijn. 

De extra alertheid wegens terreurdreiging, die inmiddels al bijna een jaar van kracht is, trekt een zware wissel op het politiekorps, dat al te maken heeft met een reorganisatie vanuit de Nationale Politie. 'Het zal niet verbazen dat die maatregelen te koste gaan van het reguliere politiewerk'. Volgens de hoofdcommissaris ligt het belangrijkste instrument tot terreurbestrijding in de wijk: 'Onze wijkagenten en wijkteams horen en weten wat er speelt'.