Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Utrecht en Ajax-aanhang in gesprek over demonstratie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 december 2015, 12.17 uur · Foto: Wikimedia

Supporters van Ajax hebben aangegeven te willen demonstreren in Utrecht op zondag 13 december.

De initiatiefnemers van de demonstratie hebben dat het Utrechtse gemeentebestuur laten weten, aldus een gemeentewoordvoerder. Aanleiding voor de demonstratie is het besluit van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht om bij de komende wedstrijd FC Utrecht tegen Ajax geen Ajax-supporters toe te laten in het stadion.

Lees ook: Ajax-supportersvereniging overweegt gang naar rechter

Tijdens de vorige editie van Utrecht-Ajax zongen Utrecht-supporters kwetsende liederen. De KNVB oordeelde dat de Bunnikside achter het doel voor straf leeg moest blijven tijdens de match van 13 december. FC Utrecht stelde de fans van de bewuste tribune vervolgens wel in staat om kaartjes voor andere vakken te kopen. Volgens Van Zanen is het daardoor erg lastig om de veiligheid in het stadion te garanderen en besloot geen Ajax-aanhang toe te laten.

Dat besluit zette kwaad bloed in Amsterdam. Ajax voelt zich gestraft voor een feit dat door Utrecht-supporters is gepleegd. Aanhangers van de Amsterdamse club willen naar stadion De Galgenwaard komen om hun ongenoegen over de gang van zaken kenbaar te maken.

Gesprek
Een van de komende dagen vindt een gesprek plaats tussen burgemeester Van Zanen en de initiatiefnemers van de aangekondigde protestbijeenkomst. De gemeente kan een demonstratie niet zomaar verbieden. Burgers hebben het recht op demonstratie. Het is volgens de gemeentewoordvoerder wel zo dat de burgemeester aanwijzingen kan geven over de locatie en de vorm van de bijeenkomst uit oogpunt van openbare orde en veiligheid.