Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer racistische incidenten in de stad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 december 2015, 09.31 uur · Foto: Peter de Neef

Het aantal racistische incidenten is snel toegenomen. In 2014 ging het om 2764 incidenten, het jaar ervoor om 2189. Een stijging van 26 procent. Dit staat in het jaarlijkse rapport over antisemitisme, racisme en extreem-rechts geweld in Nederland, onderzocht door het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de Anne Frank Stichting.

Volgens het onderzoek komen de daders het vaakst uit Amsterdam. Daarna volgen Den Haag en Rotterdam. 

Er zijn verschillende categorieën in het onderzoek. De categorie 'geweld' vormt de grootste groep, schrijft Trouw. Bijna een vijfde deel van de incidenten zijn geweldsincidenten. Bedreiging en discriminatie volgen hierna. Het aantal discriminatie-incidenten is het snelst gestegen. De stijging van het discriminatiemeldingen tegen moslims is het hoogst, 142 incidenten. 

Er zijn wel kanttekeningen bij het onderzoek, zegt Willem Waagmeester van de Anne Frank Stichting. 'De politie is in 2014 anders gaan registeren en let scherper op discriminatie. Agenten gebruiken het label bij hun registratie sneller, vaak ook in combinatie met andere labels, zoals geweld of bedreigingen', zegt Waagmeester. 

Ook het aantal incidenten met een antisemitisch karakter nam toe, van 61 naar 76 meldingen. Onderzoekers melden dat er een duidelijk verband is met maatschappelijke kwesties als Zwarte Piet en het conflict tussen Palestina en Israël.