Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Kort geding supporters Ajax tegen gemeente Utrecht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 december 2015, 19.13 uur

Heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht met het besluit supporters van Ajax komende zondag niet toe te laten tot De Galgenwaard goed gehandeld of had hij dit niet mogen doen? Vandaag diende het kort geding, aangespannen door de supportersvereniging van Ajax, waarin die vraag centraal staat.

Fans van Ajax vinden dat zij worden gestraft voor het wangedrag van supporters van Utrecht tijdens het vorige duel in De Galgenwaard, in april van dit jaar. Fans uit de harde kern van FC Utrecht zongen toen antisemitische liederen, wat de club op een straf van de KNVB kwam te staan. De bond legde de club niet alleen een boete op, maar bepaalde ook dat tijdens het volgende duel met Ajax de Bunnikside leeg moet blijven. Dat het is vak van de harde kern van Utrecht. 

FC Utrecht besloot daarop de seizoenkaarthouders die normaal op de Bunnikside zitten, een andere plek in het stadion te gegeven. Mede daardoor vreest Utrechtse burgemeester Van Zanen voor problemen, omdat dan supporters van beide clubs elkaar op kunnen zoeken. Hij besloot daarom dat Ajax-fans niet welkom zijn zondag. Die vinden nu op hun beurt dat zij gestraft worden voor een overtreding die door supporters van FC Utrecht werd begaan.

Eerder kondigde de harde kern van Ajax aan te gaan demonstreren in de binnenstad van Utrecht, maar dat werd eerder al verboden. Fans van FC Utrecht geven inmiddels op sociale media aan niet naar de wedstrijd te zullen komen, omdat ze 'het niet leuk vinden' zonder Ajax-fans. Vrijdag doet de rechter uitspraak in het kort geding.

Voorzitter van de supportersvereniging van Ajax, Daniël Dekker, vindt het lastig om aan te geven welke kans de supporters maken: 'Het gaat hier om de veiligheid in het stadion, dat maakt het ingewikkeld', zegt hij erover. Toch zag hij voldoende aanleiding om het kort geding aan te spannen: 'Anders is dadelijk elke wedstrijd zonder uitpubliek, want dat is altijd de makkelijkste oplossing'. 

Bekijk hier een interview met Dekker:
abc5media_video_1