Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Openbaar Ministerie stelt zittingen bezetters Ajax-kantine uit

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 december 2015, 17.39 uur · Foto: Ajax.nl

De rechtszaken tegen ruim honderd Ajax-aanhangers die in oktober de kantine van de club hadden bezet, zijn voorlopig uitgesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit besloten nadat de rechter eerder deze maand zo'n twintig personen in deze zaak had vrijgesproken. De aanklager ging hiertegen in beroep.

Volgens een woordvoerder wil het OM nu eerst de zaken in hoger beroep afwachten en wordt naar aanleiding daarvan gekeken of de overige verdachten alsnog moeten voorkomen. Hij benadrukte dat het feit dat de processen voorlopig zijn ingetrokken, niet wil zeggen dat ze worden geseponeerd.

Het is niet duidelijk wanneer het gerechtshof de zaken in behandeling neemt. Het voornemen is wel dit snel te doen, zei de woordvoerder.

De politie arresteerde de 126 Ajax-aanhangers op zondag 4 oktober nadat ze de kantine De Toekomst op het sportcomplex van de voetbalclub hadden bestormd. Volgens het OM hebben ze zich schuldig gemaakt aan huisvredebreuk, het verstoren van de openbare orde en openlijke geweldpleging. De rechtbank sprak ze echter vrij, omdat niet duidelijk zou zijn geweest dat er toen een besloten bijeenkomst was.