Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Advocaat Oussama T. doet wrakingsverzoek, zaak uitgesteld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 december 2015, 13.00 uur · Foto: Flickr / Brian Turner

De 24-jarige Amsterdammer Oussama T. hoort vandaag de strafeis van het Openbaar Ministerie. Justitie verdenkt hem ervan dat hij wilde afreizen naar Syrië om daar mee te doen aan de jihad. T. werd op 31 juli opgepakt door een arrestatieteam bij de Arena.

T. is verklikt door iemand die zich journalist noemt; ene 'Chessy'. Die voerde chatgesprekken met hem over het reizen naar Syrië. Toen T. sprak over de mogelijkheid om een aanslag in Nederland te plegen, gaf Chessy hem aan bij de Amsterdamse politie. Volgens Het Parool is Oussama T. een naast familielid van Zakaria T., die ooit verdacht was van lidmaatschap van de Hofstadgroep. Zakaria werd echter vrijgesproken.

Oussama T. ging op internet op zoek naar 'broerders' die hem onderdak wilden geven in de weken voor zijn vertrek. Echter liep dat niet voorspoedig, blijkt uit zijn verschillende oproepen. 'Ik kom alleen maar kleine kinderen tegen die tegen me liegen.' Zijn laatste bericht: 'Ik ben aan het zoeken naar het goedkoopste ticket, anders pleeg ik een aanslag in Nederland', zo schreef hij onder meer.

Bij zijn aanhouding droeg hij twee messen en een hakbijl bij zich. Bij hem thuis werd een vliegticket naar Turkije gevonden voor eerder die dag. Ook had hij al zijn spaargeld opgenomen en zijn baan opgezegd. Volgens zijn raadsman was T. echter niet werkelijk van plan om naar Syrië af te reizen, maar zocht hij een uitweg voor zijn problemen thuis. De messen had hij bij zich omdat hij voorheen meerdere keren op straat was in elkaar geslagen.

UPDATE: De advocaat van verdachte Oussama T. heeft een wrakingsverzoek ingediend bij de rechter, daarom is de rechtszaak tot nader order uitgesteld. Een wrakingsverzoek kan gedaan worden als een van de partijen vindt dat de rechter niet objectief is. Een onafhankelijke wrakingsrechter gaat nu beoordelen of het wrakingsverzoek terecht is.