Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Van Praag over Ajax: 'Het is allemaal een beetje moeilijk nu'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 december 2015, 09.31 uur

Na een tumultueuze algemene ledenvergadering, donderdagavond in de Arena, lijkt er een definitieve breuk te zijn ontstaan tussen Ajax en clubicoon Johan Cruijff.

Hennie Henrichs werd herbenoemd als voorzitter van Ajax nadat de bestuursraad het vertrouwen had gekregen van de aanwezige leden van Ajax. Die kozen niet de zijde van Johan Cruijff, die de bestuursraad graag weg wilde hebben.

En dit lijkt dus het einde te zijn van Cruijff bij Ajax. Toch wil de club dóór met het uitvoeren van het plan-Cruijff. 'Ik weet niet of dit een nederlaag voor de club is', stelde erevoorzitter Michael van Praag na de vergadering. 'Wat ik wel een nederlaag zou hebben gevonden is als men afstand had genomen van het plan-Cruijff en afstand had genomen van Johan Cruijff. Maar dat is niet het geval. En dat is vanavond duidelijk gezegd; wij willen niets liever dan het plan-Cruijff uitvoeren, maar ook mét Johan Cruijff. Wat ons allemaal betreft is hij ons meest prominenten erelid.'

'Nu is het allemaal een beetje moeilijk', vervolgt hij, 'nu zijn er wat scherven. Maar goed, die gaan we wel weer proberen te lijmen. Ik zie altijd mogelijkheden om mensen weer tot elkaar te krijgen. Het is de taak van de erevoorzitter om mensen met elkaar te laten praten. Maar op dit moment vind ik dat we Johan even met zichzelf bezig moeten laten zijn'.