Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hulpdiensten massaal uitgerukt om defect opslagtank Westelijk Havengebied

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 december 2015, 00.03 uur

De hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt naar een industrieterrein in het Westelijk Havengebied. Rond 16.15 uur werd de melding GRIP1 afgegeven, waarbij politie, brandweer en ambulance gezamenlijk optreden vanwege een incident.

Het gaat om het bedrijf Eurotank Amsterdam dat zich bezighoudt met de op- en overslag van brandstoffen aan de Jan van Riebeeckhavenweg. Onderzoek van de brandweer heeft uitgewezen dat er een defect is aan het 'drijvende dak' van een van de opslagtanks.

Uit voorzorg wordt die tank met 8000 kuub benzine gecontroleerd leeggepompt. Er zou geen gevaar zijn voor de omgeving. Het defect was tijdens een controle door het bedrijf zelf ontdekt.

Het overpompen van de ene tank in de andere stond rond 23.00 uur op het punt van beginnen. Dat gebeurt door het bedrijf zelf, maar de brandweer is uit voorzorg stand-by. Volgens een woordvoerster gaat het overpompen in een heel rustig tempo. De hele klus kan daardoor weleens twintig uur gaan duren.

In 2012 en 2005 waren er soortgelijke problemen bij andere bedrijven met opslagtanks in Amsterdam. Ook toen werden de opslagtanks uit voorzorg leeggepompt.

abc5media_video_1