Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kraakpanden ontruimd: 26 arrestaties

12 april 2009, 22.50 uur · Aangepast 23 november 2011, 17.51 uur

De mobiele eenheid heeft zondagavond drie panden in Amsterdam-Oost ontruimd. Er zijn 26 arrestaties verricht.

Vijftig tot zestig krakers bezetten de woningen aan de Commelinstraat 's middags tegen vier uur. De huizen zijn van woningcorporatie De Key en stonden te koop. Volgens de zegsman stonden ze nog geen jaar leeg, waardoor justitie besloot dat de panden moesten worden ontruimd. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam gaf uiteindelijk de opdracht ze nog zondag leeg te maken omdat er nog andere mensen in de panden wonen.

De ME hield in het eerste pand vier mensen aan, in het tweede zestien en in de derde woning moesten twee krakers mee naar het bureau. Allen worden verdacht van huisvredebreuk. Op straat arresteerde de politie nog vier personen die met voorwerpen naar de ME gooiden. De ontruimingen verliepen verder zonder grote problemen, aldus de woordvoerder. Alle gearresteerde krakers zijn in de loop van maandag weer vrijgelaten.

De stad maakte afgelopen week bekend door te gaan met het strafrechtelijk ontruimen van illegaal gekraakte panden. De gemeente deed dat na een uitspraak van het gerechtshof, dat een vonnis van de rechter heeft verworpen. De rechter oordeelde eerder dat voor het ontruimen van gekraakte panden de wettelijke grondslag zou ontbreken en verbood daarom het strafrechtelijk ontruimen.

Amsterdam ontruimt al tientallen jaren kraakpanden op strafrechtelijke gronden. Het gaat dan om panden die nog geen jaar leegstonden toen ze gekraakt werden.