Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax trekt topscout aan, ontdekker Luis Suárez naar Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 januari 2016, 12.48 uur

Kritiek op de scouting, het hoort al jaren bij Ajax. ´Kijk eens naar FC Groningen´, klonk het ook vaak. Nu, Ajax heeft FC Groningen-scout Henk Veldmate overgehaald om naar Amsterdam te komen.

De Telegraaf meldde vanochtend al dat de 58-jarige Veldmate zich voor zes jaar aan de club bindt. Daarmee haalt Ajax een scout binnen die bekend staat om zijn enorme netwerk in allerlei contreien. Zijn bekendste ontdekking is natuurlijk Luis Suarez, Veldmate kwam in Uruguay kijken naar een andere speler maar werd gegrepen door de toen nog piepjonge Suarez. Het bleek een gouden greep en de afloop is bekend. Andere successen van Veldmate zijn Rasmus Lindgren, Marcus Berg, Tim Matavz, Dusan Tadic, Virgil van Dijk en Filip Kostic.

Henk Veldmate gaat per 1 februari dezelfde functie bekleden als nu in Euroborg, namelijk hoofd scouting. Veldmate was liefst 33 jaar in dienst van FC Groningen: zeven jaar als speler, negen jaar als trainer/coach en hoofd jeugdopleiding, zestien jaar als manager technische zaken en de laatste anderhalf jaar als hoofd scouting. 

Henk Veldmate vertrekt definitief naar Ajax. Wordt hoofdscout. Personeel FC Groningen vanmorgen ingelicht.

— Jan Mennega (@JanMennega) 4 januari 2016