Start van hoofdcontent

Stad

nl

PVV boos over eventuele vrije dag voor Suikerfeest

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 januari 2016, 12.01 uur · Foto: Flickr/risastla

Amsterdamse basisscholen hebben aangegeven open te staan voor het invoeren van een vrije dag voor het Suikerfeest, eventueel in ruil voor een christelijke feestdag. En dit schiet de landelijke PVV in het verkeerder keelgat.

De partij heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Onderwijs en de minister van Sociale Zaken, schrijft Het ParoolZo is de partij van mening dat 'islamitische vieringen niet thuishoren binnen de Nederlandse cultuur en daarom niet gevierd dienen te worden op een Nederlandse school'. Verder is de partij bang dat 'onze leidende westerse cultuur en identiteit' wordt uitgewist door, wat de partij noemt, toegeven aan de islam. De PVV wil dat de ministers de introductie van islamitische feestdagen en evenementen 'met hand en tand' tegenhoudt. En zo niet, 'waarom geeft u Nederland dan weg?' staat te lezen in de Kamervragen.

Deze week richtte groep 8b van Basisschool Oostelijke Eilanden een verzoek aan de gemeente. Volgens de school is het tijd dat er niet alleen wordt vrijgegeven voor christelijke feestdagen. Scholen zouden ook vrij moeten geven op bijvoorbeeld het Suikerfeest en het Offerfeest. Volgens de leerlingen van groep 8b 'verandert de aard van de bevolking', schreef Het Parool eerder. Voorzitter Herbert de Bruijne van het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam, de vereniging van schoolbesturen, is het 'belangrijk open te staan voor andere tradities'.