Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tassengooiers Centraal Station blijken piepjonge grappenmakers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 januari 2016, 21.59 uur

Twee jongens van dertien en veertien jaar hebben een flinke uitbrander gekregen van de politie. Eén van hen gooide gisteren op het Centraal Station een tas een servicekantoor van de NS binnen en rende schreeuwend weg. Ook werd door iemand 'Allah Akbar' geroepen. 'Zeer ongewenst en ook nog eens levensgevaarlijk', zegt de politie.

Het incident gebeurde gisteren om 13.30 uur, een gedeelte van van Centraal Station werd kort ontruimd. Een van de jongens werd door een getuige gegrepen, de tweede jongen is vanochtend aangehouden. Een derde is als getuige gehoord. De drie hebben verklaard dat het om een grap ging. De politie kan er uiteraard totaal niet om lachen.

'We nemen dit soort meldingen in combinatie met kreten als 'Allah Akbar' in deze tijden zeer serieus en zetten meteen veel mensen in. Er lopen mensen van ons in burgerkleding rond, dit kan vergaande gevolgen hebben. Dit soort grappen zijn dus zeer ongewenst en kunnen ook nog eens levensgevaarlijk zijn.'

Explosievendienst ingezet

Nadat de tassengooier was overmeesterd werd een deel van het station meteen afgezet. Explosievenverkenners onderzochten de tas met uiteindelijk bleek er dus niets gevaarlijks in te zitten. Een getuige schatte het gisteren goed in. De jongen zou ook gefilmd worden door één van zijn vrienden en ging het om een grap. Het was blijkbaar de bedoeling om te experimenteren hoe mensen zouden reageren als je midden in een station 'bom!' roept, een tas werpt en wegrent.