Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aalbersberg: agent kan schieten bij 'bomgrap'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 januari 2016, 21.00 uur

'Dit is gewoon crimineel', dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg over de bomgrap op het Centraal Station afgelopen vrijdag. Het had volgens hem zomaar kunnen gebeuren dat agenten zich genoodzaakt voelden om hun vuurwapen te gebruiken.

Lees ook: Tassengooiers Centraal Station blijken piepjonge grappenmakers

Twee jongens van 13 en 14 jaar gooiden afgelopen vrijdag voor de grap een tas naar binnen bij een winkel op CS, riepen dat er een bom in zat en schreeuwden 'Allahu Akbar.'
 
Terroristisch incident
'Er komen politiemensen ter plaatse die op dat moment denken: 'Dit kan een terroristisch incident zijn. Een grappenmaker brengt zichzelf niet alleen in gevaar, maar ook de hele omgeving', zegt de hoofdcommissaris. Op de vraag wat er had kunnen gebeuren vrijdag antwoordt Aalbersberg: 'Op het moment dat er zo'n situatie is en een politieman denkt: ik kan niet anders dan dit beëindigen, mag die geweld gebruiken. En dus ook zijn vuurwapen.'
Door de grap werd een deel van het Centraal Station vrijdagmiddag ontruimd. Naast veel politie werden ook een speciaal interventieteam en een explosievenverkenner opgetrommeld. 

Scheidslijn
De Amsterdamse korpschef benadrukt hoe dun de scheidslijn is op zo'n moment: 'Politieagenten schieten niet zomaar. Die worden getraind om zo lang mogelijk te wachten. Er wordt gelukkig door mijn collega's heel weinig geschoten. Maar als het nodig is, zullen ze het doen. En die grenzen zijn maar heel dun. De agenten op het station zijn daar om de mensen te beschermen. Daarom zijn dit soort grappen gewoon crimineel', aldus Aalbersberg. 

Lees ook: Getuige: 'Jongen gooit tas winkel CS binnen en roept 'bom'
 
Het Openbaar Ministerie (OM) beraadt zich nog op eventuele vervolging van de twee jongens.