Younes matchwinner voor Ajax in Den Haag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 januari 2016, 15.33 uur · Foto: Bram van Damme

Koploper Ajax is de tweede helft van de competitie begonnen met een moeizame 1-0-overwinning op ADO Den Haag. Pas in de tweede helft van het daarvoor saaie duel was sprake van een echte wedstrijd. De Haagse ploeg was aanvallend te machteloos de gelijkmaker op het bord te krijgen.

Het duel begon stroperig. Ajax had veelvuldig balbezit, maar zocht te weinig de diepte. Het tempo lag ook te laag. ADO Den Haag beperkte zich tot opportunistisch voetbal, waarbij met lange ballen werd geprobeerd spits Mike Havenaar te bereiken. Bij een van die tegenstoten schoot Edouard Duplan naast.

Het openingsdoelpunt van Ajax kwam na twintig minuten min of meer uit de lucht vallen. Joël Veltman speelde door de lucht Amin Younes aan. De Duitser controleerde de bal perfect en schoot heel beheerst de 0-1 binnen. ADO Den Haag stelde er weinig tegenover. Alleen Ruben Schaken kreeg na slecht uitverdedigen van Ajax een kans, maar hij kogelde naast.

Verder viel er in de eerste helft op het veld weinig te beleven. Daarbuiten des te meer. Een gedeelte van de Haagse supporters eiste negatieve aandacht op door het uitkramen van discriminerende teksten en het produceren van oerwoudgeluiden. Met name Ajacied Riechedly Bazoer moest het doorlopend ontgelden. Pas kort voor rust greep de stadionspeaker in.

Na de rust zocht ADO Den Haag wat nadrukkelijker de aanval. Verdediger Wilfried Kanon rukte vanaf de linkerkant enkele malen gevaarlijk op, maar de defensie van Ajax kon de aanvalsacties voortijdig ontregelen. Ajax kon ook niet echt doorpakken. Verder dan een schot van Arek Milik kwam het aanvankelijk niet.

Pas in het laatste kwartier ontbrandde de strijd echt. ADO Den Haag rook de gelijkmaker. Verbeten probeerde de ploeg Ajax onder druk te zetten. Havenaar, Duplan en Timothy Derijck waren dicht bij de gelijkmaker. Zonder zelf te overtuigen trok het wat makke Ajax uiteindelijk de drie punten over de streep.