Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente start proef met bodycams taxihandhavers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2016, 01.06 uur

De gemeente start per 1 maart een proef waarbij taxihandhavers worden uitgerust met een bodycam. De proef duurt zes maanden.

De taxihandhavers krijgen volgens de gemeente veel te maken met agressie. Dat gaat om zowel verbaal geweld als fysiek geweld. Hierdoor ontstond de behoefte om de handhavers met de cameraatjes uit te rusten. 'Daarmee worden zowel de handhavers als burgers beter beschermd', aldus de gemeente.

Gevoel van veiligheid
Omdat het Taxiteam van de gemeente het meest met geweld te maken krijgt, mogen zij starten met de proef. De gemeente hoopt dat het aantal incidenten tegen of door handhavers door het dragen van de bodycams zal afnemen. Ook moeten de camera's er voor zorgen dat het gevoel van veiligheid toeneemt en dat het dreigende situaties helpt te de-escaleren, zoals de gemeente dat zo mooi noemt.

Twee tests
Er worden twee soorten tests uitgevoerd: in de eerste situatie worden de camera's pas aangezet als de situatie uit de hand dreigt te lopen. In de tweede test gaat de camera al aan als de handhaven zijn controles gaat uitvoeren op de taxistandplaats. Men hoopt er achter te komen of het aanzetten van de camera's op het moment dat de boel uit de klauwen loopt, er al dan niet voor zorgt dat de situatie verergert. 

Bewijsmateriaal
In geval van strafbare feiten worden de beelden van de bodycams gebruikt als bewijsmateriaal voor de politie of rechter. Ook kan het dienen als bewijs voor een overtreding van de taxiverordering en bij het uitdelen van sancties. Ook kunnen de beelden gebruikt worden bij de afhandeling van klachten.

Privacy
Met het oog op de privacy worden de beelden versleuteld opgeslagen in een speciale database. Het bekijken van de beelden kan alleen via een speciaal verzoek gebeuren dat moet worden ingediend bij het gemeentelijke meldpunt. De beelden worden tien dagen bewaard. De pilot met de bodycams is ter onderzoek voorgedragen bij het College Bescherming Persoonsgegevens en er is advies gevraagd aan de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam. De commissie was positief op de voorwaarde dat duidelijk wordt hoe burgers kunnen verzoeken of ze de beelden kunnen zien.