Ajax laat punten liggen tegen Heracles: 0 - 0

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 januari 2016, 08.15 uur

Ajax heeft dinsdag averij opgelopen in de jacht op de landstitel. De Amsterdammers slaagden er voor eigen publiek niet in een bres te slaan in de hechte defensie van Heracles Almelo: 0-0.

Door het puntenverlies van Ajax kan concurrent PSV woensdag tot op één punt komen. Dan moet de landskampioen uit Eindhoven wel afrekenen met Excelsior. Net als in de vorige twee duels na de winterstop had Ajax alle moeite om echt goede kansen te creëren. Maar waar de ploeg tegen ADO Den Haag en Vitesse wel telkens een keer wist te scoren, lukte dat tegen Heracles niet.

Dat had veel te maken met de defensieve instelling van de gasten. Heracles groef zich van meet af aan in. Spits Wout Weghorst was vaak de enige speler die op de helft van Ajax was te vinden. De kopsterke aanvaller kon echter zelden wat uitrichten met de lange halen die vanuit de verdediging kwamen, waardoor Ajax-doelman Jasper Cillessen zelden wat te doen kreeg.

Pas na een kleine twintig minuten doken de Amsterdammers gevaarlijk op voor het vijandelijk doel. Daley Sinkgraven, die op het middenveld de voorkeur kreeg boven Donny van de Beek, mocht na een overstapje van Arek Milik ineens uithalen. Zijn schot was echter een prooi voor Heracles-doelman Bram Castro, die tien minuten later wel kansloos was op een poging van Riechedly Bazoer. Diens harde schot belandde echter in het zijnet.

Wissels
Ook na rust kwam Ajax er nooit echt lekker uit. Schoten van Anwar el Ghazi en Bazoer waren weliswaar hard, maar gingen recht op Castro af. Naarmate de tijd verstreek, leken de Amsterdammers er ook steeds minder geloof in te hebben dat de Almelose muur nog geslecht kon worden. Bovendien meldde Heracles zich steeds vaker aan de andere kant van het veld.

Met onder anderen Lasse Schöne en Viktor Fischer als invallers, zette Ajax in het slotkwartier nog flink aan. Met name Fischer dook enkele minuten voor tijd nog een keer gevaarlijk op voor Castro, maar zijn poging werd geblokt