Start van hoofdcontent

Ajax

nl

De Boer tegen Heitinga: 'Ik ga geen gebruik meer van je maken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 februari 2016, 17.18 uur

Frank de Boer heeft Johnny Heitinga zelf de voorzet gegeven om te stoppen met voetballen. De Boer vertelde Heitinga dat hij de rest van het seizoen niet meer zou worden ingezet. Daarop heeft de verdediger besloten de eer aan zichzelf te houden.

'Ik heb op een gegeven moment gezegd: "Ja John, alles lief en aardig. Maar ik ga geen gebruik meer van je maken. Je bent heel belangrijk in de kleedkamer, op het trainingsveld. Maar ik ga je niet meer op de bank zetten als opvulling." Zo heb ik dat gezegd tegen hem. En dat moest even bij hem bezinken, want dat kwam keihard aan natuurlijk, laat dat duidelijk zijn. Dat zou ik ook gehad hebben', zegt trainer Frank de Boer tegen AT5.

40 minuten
In juni afgelopen jaar keerde Heitinga terug bij de club waar hij zijn profcarrière begon. Maar uitendelijk kwam hij niet veel aan spelen toe. Uiteindelijk kwam hij aan 40 minuten spelen toe in de eredivisie.

'Andere gedachte'
'Je hebt een bepaalde gedachte hoe je hem wilt gebruiken. En voordat hij hier kwam hadden we samen een andere gedachte. Uiteindelijk is dat er niet van gekomen. Dus het was of kiezen voor een andere weg of daadwerkelijk stoppen en deel uit gaan maken van de selectie, maar meer het verlengstuk van de trainer te zijn. Om nog een volgende stap te maken leek me niet logisch voor hem en in zijn ogen ook niet', zegt De Boer tegen AT5. 

'Verstandige keuze'
De Boer spreekt van een 'verstandige keuze'. 'Het laatste halfjaar was niet de afspiegeling van zijn mooie carrière. Ik denk dat we dat heel goed moeten beseffen. En ik denk dat hij daarom een fantastisch afscheid verdient, omdat hij natuurlijk ook een kind van de club is. Daarom is het mooi dat hij tegen Feyenoord een vol stadion krijgt. Dat verdient hij ook', zegt de trainer.