Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrijwilligers zetten kleinschalige vluchtelingenopvang op in Oost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 maart 2016, 17.36 uur

Horen we de laatste tijd vooral veel over protesten tégen de komst van opvang voor vluchtelingen, in Oost halen buurtbewoners juist vluchtelingen hun wijk in.

Ze hebben in overleg met de buurt en het stadsdeel dertig Syrische vluchtelingen vanuit het AZC in Nijmegen naar de Mauritskade laten overkomen. Het werkt zo goed dat er mogelijk meer locaties in Oost komen. Vrijwilligers Lian Priemus en Pieter de Jong zijn de motor achter dit initiatief.

'Wij willen aan de ene kant gebruikmaken van het draagvlak dat er is, maar het ook creëren', vertelt Priemus. 'En dat blijkt nu we er een paar weken zitten, ook echt zo te werken. Mensen die er tegen waren of reserves hadden, die komen wel eens langs. Een groep van dertig daar kun je je wel toe verhouden. Je maakt een praatje. En ze zien dat het gewone mensen zijn.'

Kleine karakter
De dertig bewoners, waarvan de meeste nu al of binnenkort over een verblijfsvergunning beschikken, zijn ondergebracht in een oud pand van woningcorporatie Ymere van ruim 1500 vierkante meter. Er is een taakverdeling en structuur, maar het is vooral het kleine karakter dat de bewoners het meeste aanspreekt. 

'In Heumensoord hebben we vijf maanden alleen maar gewacht en gegeten', vertelt een van de vluchtelingen. 'We konden niets doen omdat we geen verblijfsvergunning hadden. We hadden geen rechten, maar nu hebben we het recht om te leren, werken en een toekomst op te bouwen.'

Wie de vrijwilligers wil steunen, kan hier een bijdrage doen.