Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zwarte vuilniszakken voor 'kwetsend' kunstwerk: 'Censuur op de kunst'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 maart 2016, 17.36 uur

Censuur op de kunst, noemt beeldend kunstenaar Jordy Koevoets de afplakactie van het GVB. Zijn 'in memoriam' voor roddeljournalist Albert Verlinde is niet langer te zien op metrostation Wibautstraat, omdat er zwarte vuilniszakken voor hangen.

Slechts enkele uren hebben voorbijgangers zaterdag kunnen genieten van Koevoets' In Memoriam: de dood van een roddelkoning. Daarna greep het GVB in. Die beoordeelde het kunstwerk als 'te kwetsend' en heeft het onzichtbaar gemaakt. Koevoets snapt er niets van.

Symbool voor gekte en onzin
'Ik heb niet zozeer iets tegen Verlinde', verduidelijkt de jonge kunstenaar in gesprek met AT5. 'Wel tegen het soort programma's dat hij maakt. Ik heb Verlinde enkel als portret gebruikt, als symbool voor de gekte en onzin in de media. Het is niet persoonlijk'.

 Lees ook: 'Rouwhoekje' voor Albert Verlinde op metrostation Wibautstraat afgeplakt

Koevoets zegt niet te begrijpen dat het GVB zich aan zijn kunstwerk stoort en noemt het afplakken ervan een 'slechte actie'. 'Aan de ene kant wil het GVB zich binden aan de kunst. Maar zodra het een beetje gaat irriteren, wordt het meteen verboden. Dat vind ik vreemd'.

Niet per se choquerend
Tijdens het installeren van zijn kunstwerk kreeg Koevoets zaterdag juist enkel lovende reacties van voorbijgangers, zegt hij. 'Er werden selfies gemaakt met het kunstwerk op de achtergrond. Ik vind het niet per se choquerend. Ik heb er juist alles aan gedaan om het mooi te maken'.

De commotie die er nu over ontstaat noemt hij 'mooi meegenomen'. 'De reuring komt niet als een verrassing. Maar ik had niet gedacht dat het zo uit de hand zou lopen. Het is gewoon censuur op de kunst'.