Start van hoofdcontent

Stad

nl

Decaan HvA: 'Ik leg als gastheer geen blote borsten op tafel'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 maart 2016, 22.02 uur

Decaan Jean Tillie blijft achter zijn besluit staan om studentenblad Folia op de open dag van de HvA uit de schappen te halen. 'Ik vind dat als ik gastheer ben van deze mensen hier dat ik ze goed moet ontvangen. In mijn etiquette staat dat als ik ze goed ontvang, dat ik dan geen blote borsten op tafel leg.'

Lees ook: Studente deelt topless Folia's uit op open dag HvA

Studente Mathilda Medard protesteerde vanmiddag in het schoolgebouw door met blote borsten het studentenblad aan bezoekers aan te bieden. 'Het is slecht van de HvA om dit te censureren. Ik ben nogal woedend. Ik ben verbaasd dat de school dit niet op de voorpagina wil. Ik bedoel, de vrijheid van een jonge vrouw als symbool voor de school', zo vertelt ze.

Studentenvakbond ASVA staat achter de actie van de studente. 'Belachelijk. Toen we het nieuws hoorden begrepen we niet waarom ze dat hadden gedaan. Het is een heel mooi artikel dat eigenlijk laat zien dat het vrouwelijk lichaam nog altijd wordt geseksualiseerd. Juist door het blad weg te halen op de open dag van de HvA, bevestig je alleen maar dat het nog steeds een probleem is.

Bezoekers van de open dag keken op van de actie, maar hadden er wel begrip voor. 'Indrukwekkend, gedurfd. Dat ze het lef hebben, helemaal omdat iets niet mag om er dan een schepje bovenop te doen', aldus een bezoekster. 'Het kan mensen afschrikken, maar mij schrikt het niet af', zegt een ander.

Hoewel het verbieden van het blad een averechts effect lijkt te hebben, blijft Tillie achter zijn keuze staan. 'Ik weet niet of ik het erger heb gemaakt. Het laat zien dat we een open gemeenschap zijn waarin we met elkaar discussiëren en waarin dit ook mogelijk is.'