Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Jordi Cruijff: 'Cruyff Foundation was het bijzondere kind van familie'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 maart 2016, 19.41 uur

In Barcelona zijn vrienden en familie bijeen om de vorige week overleden Johan Cruijff te herdenken. Zoon Jordi heeft voorafgaand aan de bijeenkomst een verklaring afgelegd.

'Ik wil de doktoren bedanken, die mijn vader tot het laatst hebben bijgestaan. We zijn heel trots. Het is lastig als je zo'n bekende vader hebt, maar iedereen was zeer respectvol. Ook de media. Ze hadden goed door waar het werk klaar was, en het privéleven begon. Daar zijn we zeer dankbaar voor', zei Jordi.

'Barcelona, Ajax en het Nederlands elftal waren zijn drie grote liefdes. We weten dat mijn vader ook moeite had met voorzitters en directeurs, maar hij had warme contacten met iedereen. Heel veel dank voor alles.'

Laatste handtekening
'Ook FC Barcelona wil ik graag bedanken. Ze hebben zeer veel respect gehad voor de wensen van de familie. Bedankt voor het organiseren van de herdenkingen. Deze hadden allemaal de goedkeuring van de familie.' Een van de laatste dingen Cruijff heeft gedaan, is zijn handtekening zetten onder een overeenkomst tussen zijn Cruyff Foundation en een grote Spaanse bank.

'Hij was bijzonder trots op die overeenkomst', aldus Jordi. 'De Cruyff Foundation was het bijzondere kind van de familie. 'Daar stak hij de meeste energie in en wij als familie zijn ervoor om te zorgen dat de foundation blijft voortbestaan en het goede werk blijven voortzetten.'

Lees ook: Alle berichten rond het overlijden van Johan Cruijff op AT5.nl/cruijff

Onderscheiding
Cruijff kreeg postuum een hoge onderscheiding van de Spaanse overheid. Hij werd geëerd met de 'gouden medaille in de koninklijke orde voor verdiensten in de sport', aldus Spaanse media.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport besloot Cruijff kort na zijn dood te eren met de hoge onderscheiding. Cruijff speelde jarenlang voor FC Barcelona en was later jaren actief als trainer bij de Catalaanse club. In beide functies zorgde hij voor grote successen.