Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Regenachtige G-dag geslaagd: 'We gaan door met wat Cruijff achterliet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 april 2016, 18.46 uur

Cruijjff zette zich na het voetballen erg in om kinderen met een beperking te kunnen laten sporten. En in zijn gedachtegoed organiseert Ajax sinds een paar jaar de G-dag, een sportdag voor kinderen met een beperking. Samen met Only Friends en een deel van de Ajax-selectie konden de kinderen zich woensdag een dag uitleven.

'Ik denk dat het enorm belangrijk is. Het is voor ouders vaak moeilijker om naar het stadion te gaan met de kinderen. En hier komen de spelers naar ons toe. Dan komen dromen van kinderen uit. Ik had ze maanden geleden al gemaild dat deze dag er aan kwam, dus de kinderen konden al weken niet slapen. En nu gebeurt het allemaal, heel bijzonder', zegt Dennis Gebbink van Only Friends.

'Krukkenelftal'
Op de G-dag is een voetbaltoernooi, inclusief Ajax-spelers. En in een sportcarrousel kunnen de kinderen met een beperking twintig verschillende sporten doen. 'Ik hoor ook bij het krukkenelftal', grapt trainer Frank de Boer. 'Dit gaat over. Maar meestal met de kinderen die hier zijn is het blijvend. En dat is natuurlijk veel erger', zegt De Boer. 

'Enthousiasme en vrolijkheid'
Ricardo van Rhijn is enthousiast. 'Als je deze kinderen ziet, ze zitten vol energie, enthousiasme en vrolijkheid en ze geven ons heel veel terug. Dus ja, een hele mooie dag. Een hoop high fivejes, een hoop complimenten geven en gewoon lekker lachen met z'n allen.'

Cruijff Foundation 
En twee weken na de dood van Johan Cruijff is dit voor de sporters en organisatoren is dit wel een extra bijzonder evenement. 'Zelf heb ik persoonlijk een hele fijne band met meneer Cruijff en mevrouw Cruijff. We missen hem enorm. En ik denk dat als hij dit ziet, dat er zoveel gehandicapte jeugd in beweging is, waar Cruijff zelf een hele grote rol in gespeeld heeft, dan zou hij heel trots zijn', zegt Gebbink. Frank de Boer: 'Cruijff heeft zich altijd ingezet juist voor kinderen met een handicap. Als je ziet wat hij daarvoor allemaal gedaan heeft met zijn foundation. Ik weet nog dat ik hier op dit sportcomplex samen heb geopperd om geld te genereren door oefenwedstrijden te spelen. Dus het is zeker een gemis maar we gaan wel door met wat hij heeft achtergelaten.'