Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse studenten voelen zich onveilig

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 april 2016, 12.34 uur

In veertien studentencomplexen verspreid over heel Amsterdam voelen studenten zich onveilig. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het Studentenmeldpunt Onveilig Wonen. De ASVA studentenunie opende het meldpunt twee maanden geleden, na aanhoudende geluiden van onveilige situaties in en rond studentenwoningen.

Studenten door de hele stad zijn volgens de studentenunie 'een mikpunt voor inbrekers en onzuivere figuren'. Er zijn 52 incidenten gemeld. Twintig keer ging het om een inbraak. In acht gevallen was er sprake van een beroving op straat, vijf keer betrof het een geweldsdelict. Ook kwamen vier meldingen van seksuele intimidatie of aanranding.

De recente verkrachtingen in Amsterdam (onder meer aan de Wenckebachweg, het Amstelpark en Noord) zorgen voor veel onrust onder studenten. De ASVA is blij dat gemeente, woningcorporaties en politie samen werken aan meer veiligheid.

De gemeente laat weten, naar aanleiding van de recente geweldsmisdrijven, ook zelf onder studenten te hebben geïnventariseerd. Aan de hand daarvan, samen met de ervaringen van het ASVA-meldpunt, wordt gekeken waar maatregelen nodig zijn. De gemeente maakt zich zorgen over de incidenten en over de gevoelens van onveiligheid onder de studenten. 'We blijven erover in overleg met de studenten, de woningcorporaties en de stadsdelen.'