Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVAB meet geluid: 'Als je hier woont word je wel een beetje gestoord'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2016, 01.38 uur

De feesten in de binnenstad zorgden natuurlijk ook voor een hoop geluidsoverlast. Voor een aantal bewoners reden om zich te mengen in het feestgedruis en met een app het aantal decibelen te meten.

We liepen een tijdje mee met Els Iping van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). Zij had ook de app en wilde tijdens Koningsdag meten of de geluidsniveaus wel binnen de norm bleven. 'De bassen zijn 110, zie je dat? En de gewone decibellen zijn 92. Eigenlijk al te hard voor de vergunning', zegt Iping terwijl ze bij een van de vele muziekpodia in de stad loopt.

'Van de arbowet moet je bij 80 decibel al oordopjes in. Dat zegt iets over de kans op gehoorschade.' Een stukje verderop valt valt het alweer reuze mee met het niveau. 'Dat dat kan he? Dat ze dat geluid zó kunnen richten dat je aan de andere kant van het podium zo weinig hoort', zegt Iping verbaast. Toch constateert ze nog 99 decibel aan geluid. 'Die bassen doen het hem. Maar wij kunnen elkaar hier verstaan dus we vinden het allang best.'

Lees ook: Herriehaters willen overlast meten met app

Maar Els Iping kan zich wel inleven in de mensen die rond zo'n plein wonen. 'Als je hier woont, met de hele dag die bassen met name, dan word je misschien ook wel een beetje gestoord', voegt ze er aan toe.

Hoeveel klachten voor geluidsoverlast er uiteindelijk zijn binnengekomen is niet bekend.