Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schuldhulpverlening faalt heel vaak

22 april 2009, 14.25 uur · Aangepast 23 april 2009, 16.41 uur

Driekwart van de Amsterdammers die jaarlijks met gemeentelijke steun begint aan een schuldhulpverleningstraject betaalt uiteindelijk zijn schulden niet af.

Dit meldt Wethouder Freek Ossel (Sociale Zaken). Jaarlijks melden ongeveer 10.000 mensen in Amsterdam zich bij een schuldhulpverleningstraject en met de gevolgen van de economische crisis is het aannemelijk dat dit aantal stijgt. Hij neemt daarom een aantal maatregelen.

Een reden dat het mensen vaak niet lukt om uit de schulden te komen is dat het drie jaar duurt om schuldenvrij te raken. In die drie jaar moeten zij leven van 90 procent van een bijstandsuitkering. De rest van hun geld wordt gebruikt voor het afbetalen van de schulden. Omdat dit zo'n lange periode is wil de gemeente  mensen stimuleren, door de duur van het traject te verkorten als mensen werken. Wie aan de slag gaat en het volhoudt, kan beloond worden in de vorm van een gedeeltelijke kwijtschelding van de rest van de schuld. Dit geldt niet voor mensen die vanuit de bijstand al een activeringsverplichting hebben.

Wethouder Ossel vindt ook dat kredietverstrekkers aangesproken moeten worden op hun rol in de schuldproblematiek. Hij zal daarom aan het Rijk vragen haast te maken met een landelijk schuldenregister om vervolgens te zorgen dat schuldeisers niet meer kunnen invorderen als ze hebben verzuimd om hier de kredietwaardigheid van hun klanten te toetsen.