Start van hoofdcontent

Stad

nl

Crimineel tegen crimineel: kan ik ook betalen met horloges?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 mei 2016, 14.56 uur · Foto: YouTube / Watchconsulting.com

Patserige horloges zijn geliefd in de Amsterdamse onderwereld. De peperdure uurwerken worden gebruikt voor criminele doeleinden, zoals witwassen of dienen als onderpand voor criminele deals. Dat concludeert de politie na onderzoek.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld poenerige bolides, zijn horloges relatief eenvoudig aan het zicht te onttrekken, schetst de politie. Horlogehandelaren hoeven van hun voorraad bijvoorbeeld geen administratie bij te houden met unieke serienummers. 'Wat in deze wereld omgaat is daardoor niet of nauwelijks te controleren', zegt de politie. Zij signaleert een vermenging tussen 'onder- en bovenwereld'.

Witwaspraktijken
Zo gebruiken malafide horlogeverkopers hun handelswaar voor witwaspraktijken. De klokjes worden zogenaamd aan het buitenland verkocht. In werkelijkheid verwisselen alleen de lege doosjes en de echtheidscertificaten van eigenaar. De horloges blijven in eigendom van de verkoper. 'En de btw wordt teruggevorderd bij de Nederlandse staat'.

Betaalmiddel
Ook worden de horloges gebruikt als betaalmiddel. Om bijvoorbeeld een Colombiaan mee te betalen voor een grote drugsdeal. Of om een bekende zanger mee te betalen: een horloge als honorarium. De geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha deed ze zelfs cadeau aan zijn criminele kompanen, bleek uit een telefoongesprek dat de politie afluisterde. Een gedetineerde regelde de horloges vanuit de gevangenis. Hij bestelde ze bij een handelaar: een van 17.000 en een van 77.000 euro. 'Martha deelde ze vervolgens uit aan zijn handlangers'.

Lees ook: Verkoopster steelt horloge van 29.400 euro

De criminelen steken hun liefde voor patserige horloges vaak niet onder stoelen of banken, zegt de politie. Integendeel: 'ze parkeren hun patserige auto's zo dicht mogelijk bij de ingang van de horlogehandelaar op de stoep en wandelen in trainingspak de zaak binnen alsof die van hen is'.

De politie roept horlogehandelaren op om zich te verzetten tegen 'verdere inmenging van de onderwereld en zich daartegen te wapenen'. De politie geeft aan daarbij te willen helpen.

Lees ook: Naoufal F. leidde een luxe leventje in Dublin