Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onschuldig in de cel: opgepakt door 'smoothboys' met getrokken pistolen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 juli 2016, 21.34 uur

Marc en Claire kwamen vorige week zaterdagavond plotseling in een slechte actiefilm terecht. Ze hadden net een familielid bezocht in het revalidatiecentrum op de Overtoom, toen ze buiten door een politiemacht met getrokken pistolen werden meegenomen.

'Ik zie uit mijn uithoek een 'Nederlandse smoothboy' staan, hij zat goed in zijn tenue', vertelt Marc. 'Maar hij kwam met een getrokken wapen op me af en riep: "Stilstaan!"'. Er bleek een hele groep politiemensen klaar te staan, met het pistool in de hand.

'Ik moest m'n bek houden'
Marc en Claire worden in een busje gezet en afgevoerd. Reden van de arrestatie? Marc zou een wapen op zak hebben en Claire was medeplichtig. In het busje ontploft Claire vervolgens van woede. 'Ik wist dat ik niets gedaan had en dus zei ik tegen die agente dat ik naar huis wilde. Toen begon ze bijdehand te doen, toen zei ik: "Val dood!"Zij zei vervolgens dat ik me bek moest houden. Dus ik zeg: "Ik voel me bedreigd, als je het niet wilt aanhoren, moet je uit die bus donderen!'"

De twee worden naar bureau Meer en Vaart gereden. Marc komt zelfs in beperking te zitten: hij mag met niemand praten, alleen met een advocaat. 'Die heb ik dus niet en ik heb er ook niet één gekregen. De Officier zei dat hij de beelden ging bekijken, maar hij is gewoon naar huis gegaan.' Het draait uiteindelijk uit op een nacht in de cel. De volgende dag wordt er pas geconcludeerd dat de twee onschuldig zijn.

'Alsof ik uit de rimboe kwam, met mijn borsten naar buiten'
Maar excuses voor alle overlast, volgen er nauwelijks. Claire: 'Dat vond ik echt verschrikkelijk. Sta je daar alsof je uit rimboe komt met je hangborsten buiten, want je hebt geen bh meer aan. En ze zeggen, sorry dat het is gebeurd en hoe kom je nu thuis?' Voor Marc had de nacht ook vervelende gevolgen, hij is zzp'er en had die avond en ochtend moeten werken. Beiden hebben nu een advocaat in de arm genomen.

'Niet de schoonheidsprijs'
De politie heeft inmiddels al contact gezocht met Marc en Claire. Zij willen graag een gesprek aangaan. Tegen AT5 zegt een woordvoerder dat de aanhouding en de afwikkeling 'niet de schoonheidsprijs verdient'.