Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marcouch (PvdA) pleit in open brief voor andere aanpak probleemjeugd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 juli 2016, 09.50 uur

Alleen door de ouders van probleemjongeren actief te wijzen op het wangedrag van hun kind, kunnen de verantwoordelijke instanties een einde maken aan overlast door hangjeugd. Dat zegt PvdA-Kamerlid Marcouch.

In een open brief aan Het Parool schrijft Marcouch dat de ouders van probleemjongeren groepsgewijs op het stadsdeelkantoor of bij de corporatie ontboden moeten worden om hen duidelijk te maken dat hun kinderen bekend zijn bij de politie en gemeente. De oud-stadsdeelvoorzitter van Slotervaart wil dat de ouders in groepen komen, zodat 'vaders niet kunnen beweren dat hun zoon meeloopt met de zoon van de buurman'.

Treiteraanpak
Het werkt niet om de jongeren met zachte hand terecht te wijzen, schrijft Marcouch. En ook de aanpak die begint met een ferme waarschuwing en eindigt bij de treiteraanpak, leidt niet tot het gewenste resultaat. Volgens Marcouch staan de ouders te lang buitenspel en krijgt het 'straattuig' op die manier te lang de tijd om zich aan te passen aan die fasen.

Lees ook: Noord wil meer geld voor aanpak problemen De Banne

Door de ouders te ontbieden bij de corporatie, kunnen zij huurders te keuze geven: ouders hernemen de controle over hun kinderen of ze verhuizen. Marcouch zegt het belangrijk te vinden dat corporaties zich laten gelden, omdat zij de verantwoordelijkheid hebben om het woongenot van huurders te garanderen. 'En dus niet wijzen naar de politie om de problemen in de buurt op te lossen, zoals nu nog te vaak gebeurt'.

Lees ook: Bewoner Banne verhuist na bedreigingen en vernielingen hangjongeren

Met zijn alternatieve aanpak wil hij 'eerst de norm stellen, dan het pad afsnijden naar het snelle geld en de vlotte macht', zegt Marcouch. 'Pas dan zien de jongeren de waarde van onderwijs en werk'.

Hangjongeren
De directe aanleiding voor zijn open brief in Het Parool zijn de pesterijen in Noord, vooral in en rond de Klipperstraat en de Tjalkstraat. Een groep hangjongeren die regelmatig rondhangt in het winkelcentrum 'Banne Centrum' wordt voor de ellende verantwoordelijk gehouden. Marcouch bezocht de buurt en zag de restanten van de eieren nog tegen de bekogelde ruiten zitten. Hij noemt het treiteren van de bewoners een 'venijnig soort criminaliteit'. Extra inzet van politie, toezichthouders en straatcoaches leidde in Noord niet tot het gewenste resultaat.

Lees ook: Politiek reageert op jeugdbende Banne: 'gewoon opzouten'

De problemen in Noord staan niet op zich, zegt Marcouch nog. Het leek landelijk beter te gaan met de aanpak van probleemjeugd, maar door bezuinigingen en verslapping is het de afgelopen jaren bergafwaarts gegaan. 'Dat zie je niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere steden'.